NS CEJLONSKI CIMET se dobija od kore drveta cimetovca – Cinnamomum zeylanicum, čije je prirodno stanište područje Šri Lanke, a naziva se još i pravi cimet.Drevna kineska medicina koristi cejlonski cimet kod prehlade, glavobolje, mučnine i opće slabosti.
U Ayurvedi cejlonski cimet je prirodni preparat za dijabetes i bolju probavu.
Osim spomenutog djelovanja potvrđeno je da cejlonski cimet pomaže i kod sljedećih tegoba:ublažava upale i infekcije ,čisti krv i potiče cirkulaciju, eliminiše loš zadah, olakšava menstrualne tegobe,pospješuje moždane aktivnosti,ublažava bolove i ukočenost mišića i zglobova,prevenira bolesti srca, gastritis,pospješuje sagorijevanje masnih naslaga,ublažava upalu grla i simptome gripe.
Upotreba: Preporučeni dnevni unos 3g ili jedna kafena kašika. Zbog svoje arome, cejlonski cimet u prahu je jedan od najkorištenijih sastojaka u kulinarstvu te je njegova primjena sve raširenija. Cejlonski cimet u prahu možete dodati kolačima, voćnim salatama, umacima i kompotima, ali i raznim napitcima poput kafe, čaja ili kakao .