Dijareja

mr.ph. Enida Rakman Saračević

Dijareja (proljev) se definiše  pojavom više od 3 tečne stolice u toku 24h. Posebno je važna konzistencija stolice, a ne broj stolica. Popratne pojave proljeva su mučnina, grčevi, napuhnutost i hitna i nekontrolirana potreba za pražnjenjem crijeva.

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) i Svjetska gastroenterološka organizacija (SGO) proljeve dijele, obzirom na dužinu trajanja:

– na akutni (traje kraće od dvije sedmice) i

-perzistentni, odnosno hronični (duže od dvije sedmice).

Akutni proljev najčešće je uzrokovan infektivnim agensima (virusima, bakterijama, parazitima, gljivicama). Može se pojaviti nakon upotrebe nekih lijekova, najčešće antibiotika te nesteroidnih antiupalnih lijekova.

Proljev koji traje duže od dvije sedmice zahtijeva gastroenterološku obradu. Može biti uzrokovan glutenskom enteropatijom, cističnom fibrozom, malapsorpcijom šećera, alergijskom gastroenteropatijom te hroničnim upalnim bolestima crijeva i nekim parazitima.

Tri osnovna pravila liječenja dijareje su:

1.Spriječiti razvoj dehidracije, ukoliko već nema znakova dehidracije.
2.Liječiti dehidraciju, ako je prisutna.
3.Hraniti dijete za vrijeme trajanja i poslije prestanka proljeva da bi se sprečili nutritivni poremećaji.

Kada treba otići ljekaru:

– brojne vodenaste stolice
– često povraćanje
– izrazita žeđ
– slab apetit i unos tečnosti
– visoka temperatura
– pojava krvi u stolici
– poremećaji svijesti
– kožni osip.

Ono što bi trebalo da pijete i jedete:

  • Dosta vode – bitno je hidrirati organizam
  • Čaj od nane – umiruje digestivni trakt i pomaže kod stomačnih bolova i dijareje
  • Crni čaj i čaj od šipka- sadrže tanine koji zaustavljaju proliv
  • Rižina voda – pije se voda koja je ostala nakon kuhanja riže i u njoj ne bi trebalo da bude nikakvih dodataka, ulja, niti začina.
  • Riža – male količine riže mogu biti odličan izbor hrane osobama koje imaju dijareju, jer se riža lako vari, stvara sitost i skuplja tečnost
  • Crna čokolada – slatkiše bi trebalo da izbegavate, ali ne i crnu čokoladu. U toku dana možete pojesti par kockica crne čokolade, a bitno je da ima što veći procenat kakaoa
  • Prepečen crni hljeb ili dvopek
  • Banane – ovo voće je dobar izvor kalcijuma koji je ujedno i elektrolit, a i lako se vare, pa su one odličan izbor za vaša creva kada imate dijareju.
  • Suhe borovnice – poznato je da sušene borovnice zaustavljaju proljev, a najbolje ih je uzimati s probioticima iz jogurta i sličnih proizvoda.

Terapija

Oralni rastvor za rehidraciju- kako bi se obezbijedio balans elektrolita Uputstvo o količinama tečnosti koje se daju poslije svake rijetke stolice:

1.djeca mladja od 2 godine: 50-100ml
2.djeca od 2 do 10 godina: 100-200ml
3.djeca starija od 10 godina: koliko žele.

Adsorbensi poput aktivnog ugljena, kaolina, silicijevog dioksida i huminske kiseline imaju fizički učinak: vežu na sebe otopljene tvari poput otrova i tako se bore protiv uzroka proljeva, a minerali (kalij, natrij i dr.) zamjenjuju soli izgubljene proljevom. U slučaju proljeva i napuhnutosti uzimaju se 4-7 tableta aktivnog ugljena 3-4x/dan (razmrve se u 200 mL vode ili čaja) najduže 4dana. Djeca starija od 3 godine: 2-4 tablete, 1-2x/dan. Potrebano ga je uzimati u razmaku od 2 sata u odnosu na druge lijekove da bi se izbjeglo smanjenje terapijskog učinka oralno primjenjenih lijekova koji se apsorbiraju na čestice ugljena.

Sredstava za regulaciju crijevne flore – Probiotici – to su živi mikroorganizmi koji ukoliko se primjene u dovoljnoj dozi mogu pomoći u održanju zdravlja domaćina (sukladno definiciji Svjetske zdravstvene organizacije). Najčešće vrste probiotika su bakterije koje proizvode laktičnu kiselinu, ali se određene vrste gljivica koriste kao probiotski organizmi. 

Probiotici s visoko aktivnim bakterijskim sojevima mogu dovesti do normalizacije učestalosti stolice, regeneracije oštećene crijevne sluznice i poboljšanja konzistencije stolice.

Namirnice koje treba izbjegavati kada imate dijareju:

  • Mliječni proizvodi (teško svarljivi, izuzev jogurta ili kefira koji potpomažu funkciju creva u većini slučajeva)
  • Potencijalne alergene. Misli se na alergiju na hranu poput glutena, orašastih plodova, školjki, mliječnih proizvoda.
  • Masna hrana. Teško se vari, dodatno opterećuje stomak i pogoršava simptome dijareje.
  • Šećer i vještački zaslađivači. Bakterije vole šećer a on u najvećem broju slučajeva umanjuje funkciju imunog sistema.
  • Kofein (stvara grčeve)
  • Gazirani, slatki napici
  • Alkohol
  • Kruške, grah, kukuruz, soja  mogu pogoršati simptome

Preporuka prehrane kod akutnih proljeva odraslih

prvi dan:
  • piti što više tekućine: negaziranu vodu, šipkov čaj, otopine pripravaka soli za rehidraciju
  • juha bez masnoća, riža kuhana u slanoj vodi, juha od mrkve
  • suhi keksi, slani štapići, dvopek
  • ribana jabuka, pečena jabuka, banana
  • svježi kravlji sir (manje masni), jogurt, tvrdo kuhano jaje
drugi i treći dan:
  • nemasna  juha s rezancima ili knedlama od griza
  • kuhana piletina, teletina i bijela riba
  • odstajali hljeb, kuhana tjestenina
  • salata od kuhane mrkve i cikle
  • kompot od jabuka (lagano zaslađen), biskvit, nabujak od riže, palačinke (sa sirom)
četvrti i peti dan:
  • pirjana piletina i teletina
  • pileći i teleći rižoto
  • svježi kravlji sir
  • slani krompir, pecivo
  • kuhano povrće npr. cvjetača, blitva, špinat…

Zabranjeno:  pripremanje jela sa zaprškom, kao i prženje, prelijevanje jela s masnoćom koja je grijana, kuhana ili pržena, kolači s masnim kremama i alkohol.

Tekst napisala: mr.ph. Enida Saračević Rakman